FAQs

Contoh Masalah Laptop

  1. Laptop saya bila ON jadi blank screen,lampu keyboard menyala tapi screen gelap je, Apa punca ya tuan? Boleh repair tak?

Masalah laptop tuan ni kemungkinan besar masalah hardware. Namun ia boleh datang dari 3   punca:

  1. LCD yang rosak

  2. Riben LCD yang longgar

  3. Graphic Chipset rosak

  4. Motherboard 

Sebelum tu tuan boleh cuba troubleshoot dulu di rumah. On laptop tuan dan sambungkan kabel vga@hdmi ke external monitor. Sekiranya keluar display pada external monitor,maka skrin laptop yang problem.

Ingin baiki laptop?

2. Keyboard Laptop

Bagi keyboard yang mempunyai masalah pada beberapa button, ia masih boleh dibaiki namun bergantung kepada model dan jenama laptop tersebut. Jika keseluruhan keyboard yang bermasalah maka dicadangkan untuk digantikan dengan keyboard yang baru.

Ingin baiki laptop?

3. Laptop saya bila ON, tiada angin keluar dan selalu panas je. Bunyi kipas pun macam kuat sangat. Kenapa ye?

Sekiranya laptop menjadi panas ketika digunakan, kemungkinan besar laptop sudah lama tidak buat cooling service. Kipas tak dapat berfungsi dengan baik untuk mengeluarkan udara panas dalam laptop kerana habuk yang tebal.  Sekiranya dibiarkan tanpa servis, kipas itu sendiri boleh rosak dan perlu diganti. Cooling service dicadangkan untuk buat setiap 6 bulan sekali pada laptop.

Ingin baiki laptop?

4. Saya menghadapi masalah laptop saya selalu loading dan slow. Kadang2 ada error message not enough memory bila saya nak copy dan paste. 

Masalah error message yang not enough memory ni  biasanya berlaku pada laptop yang mempunyai kapasiti RAM atau memori komputer  yang kecil, seperti 2GB RAM sahaja. 

 

Masalah laptop slow juga boleh diatasi dengan buat software pada laptop. Software perlu diupdate supaya laptop boleh berjalan lebih lancar. Sekiranya mahu,  Tuan boleh upgrade memory RAM kepada kapasiti yang lebih besar untuk lebih laju. 

5. Laptop saya bila saya ON, skrin gelap, tapi saya boleh nampak windows semua, kalau suluh dengan lampu saya boleh nampak je. Kena tukar screen ke?

Bagi keyboard yang mempunyai masalah pada beberapa button, ia masih boleh dibaiki namun bergantung kepada model dan jenama laptop tersebut. Jika keseluruhan keyboard yang bermasalah maka dicadangkan untuk digantikan dengan keyboard yang baru.

6. Laptop saya ni, battery dia tak boleh charge, terpaksa guna cable untuk ON laptop. Kenapa ya?

Bagi laptop yang ada masalah tak boleh charge, ada beberapa punca yang boleh dikenalpasti dengan mudah; samada pin battery itu sendiri dah rosak, atau tempat charge battery yang bermasalah, pin pada bahagian charge battery, atau motherboard part yang tak boleh salurkan tenaga kepada battery. 

Di dalam motherboard, terdapat ‘i/ccontroller’ yang berfungsi untuk mengawal arus elektrik untuk dicaskan kepada  battery boleh juga menjadi punca mengapa bateri laptop tersebut tidak dapat dicas.

Ingin baiki laptop?
Ingin baiki laptop?
Ingin baiki laptop?

7. Laptop saya ni engsel skrin (hinge) dia patah, boleh baiki ke?

Kami boleh baiki hinge 'ensel' yang memegang LCD pada laptop yang patah. Namun, ia juga bergantung kepada kerosakan, jika ia masih boleh dibaiki atau perlu ditukar baru.

Ingin baiki laptop?

8. Laptop saya ni macam ada longgar pada tempat untuk letak cable, kalau tengah buat  kerja, laptop tergerak sikit, boleh terus OFF laptop tu? Boleh repair ke?

Biasanya, masalah ini disebabkan oleh power port atau jack longgar. Ini menyebabkan terputus bekalan elektrik jika kepala adapter/wayar disentuh dan elektrik tidak dapat disambungkan terus kepada laptop. Keadaan ini sangat bahaya pada laptop kerana boleh menyebabkan power shot. 

Ingin baiki laptop?

9. USB port laptop saya ni tak boleh detect pendrive atau apa-apa hardisk, macam mana ye?

Biasanya masalah USB port yang tidak berfungsi ini berkemungkinan dari beberapa punca. Kebiasaanya, masalah ni dari drivers, selalunya kita akan reinstall USB driver software dulu.

Sekiranya selepas reinstall driver software masalah sama masih berlaki, kemungkinan besar ia berpunca dari USB port yang rosak. USB Port yang rosak perlu diganti baru, tetapi kalau hanya pin USB yang tidak berhubung (connected)  dengan motherboard, ia masih boleh disambungkan

Ingin baiki laptop?
Ingin baiki laptop?

013-2495672

Copyright Reserved RepairBossku (2019)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now