Search
  • RepaiRBossku

Bila waktu kita patut Shut Down, Sleep, dan Hibernate?


Sesetengah orang yang menggunakan komputer mereka dengan cara yang berbeza. Ada yang sentiasa menutup komputer mereka dan tidak pernah menggunakan kemudahan mode tidur dan hibernasi, manakala ada sesetengah orang menghidupkan komputer mereka 24/7.Bila patut kita guna mode sleep: mode sleep sangat berguna jika anda tidak menggunakan laptop anda dalam tempoh yang sedikit lama, selalunya setengah hingga satu jam. Anda boleh meletakkan PC anda dalam mode tidur untuk menjimatkan elektrik dan kuasa bateri. Apabila anda perlu menggunakan PC anda sekali lagi, anda boleh menyambung semula dari tempat anda berhenti dalam masa beberapa saat sahaja. Komputer anda akan sentiasa sedia untuk digunakan apabila anda memerlukannya. Mode sleep tidak begitu baik jika anda merancang untuk tidak menggunakan PC untuk tempoh yang lama, kerana bateri lama kelamaan akan habis.


Bila untuk gunakan mode hibernasi: mode hibernate lebih menjimatkan kuasa daripada mode sleep. Jika anda tidak akan menggunakan PC anda untuk seketika — katakan, jika anda akan tidur untuk malam itu — anda mungkin mahu untuk hibernasikan komputer anda untuk menjimatkan kuasa elektrik dan bateri. Hibernasi lebih perlahan untuk start dari mode sleep. Jika anda hibernate atau shut down PC anda setiap kali anda tidak menggunakannya sepanjang hari, anda mungkin terpaksa membazirkan banyak masa menunggu untuk start balik PC.


When To Shut Down: Most computers will resume from hibernate faster than from a full shut down state, so you’re probably better off hibernating your laptop instead of shutting it down. However, some PCs or software may not work properly when resuming from hibernate, in which case you’ll want to shut down your computer instead. It’s also a good idea to shut down (or at least restart) your PC occasionally. Most Windows users have noticed that Windows needs an occasional reboot. But most of the time, hibernate should be just fine.


Bila kita patut shut down: kebanyakan komputer apabila boot semula daripada hibernasi, ia akan lebih cepat boot daripada keadaan shut down, jadi anda mungkin lebih baik hibernate laptop anda dan bukan shut down. Walau bagaimanapun, sesetengah PC atau perisian mungkin tidak berfungsi dengan betul apabila rebooting dari hibernasi, di mana anda akan mahu shut downkan atau restart komputer anda balik. Ia juga merupakan idea yang baik untuk shut down (atau sekurang-kurangnya restart) PC anda sekali-sekala. Kebanyakan pengguna Windows sudah sedar yang Windows memerlukan reboot sekali-sekala. Tetapi untuk selalunya, hibernate mode sangat ok je.


Jumlah sebenar kuasa yang digunakan oleh mode sleep dan hibernasi bergantung pada PC, walaupun mod sleep biasanya menggunakan hanya beberapa Watts daripada hibernasi. Sesetengah orang mungkin memilih untuk menggunakan mode sleep dan bukannya hibernasi supaya komputer mereka akan disambung lebih cepat. Walaupun ia menggunakan sedikit tenaga elektrik, ia pasti lebih cekap kuasa daripada meninggalkan komputer yang on selama 24/7.

Hibernasi sangat berguna untuk menjimatkan kuasa bateri pada laptop yang tidak plug in pada charger. Jika anda mahu menggunakan laptop anda di mana-mana dan anda tidak mahu membazirkan kuasa bateri laptop, anda disarankan untuk hibernasi dan bukannya meletakkan ia dalam mode sleep.


Dah tahu apa perbezaan shut down, hibernate dan mode sleep? Anda mencari servis baiki laptop anda?


RepaiRBossku menyediakan servis membaiki laptop dan handphone di Seksyen 1 Wangsa Maju berdekatan dengan Setiawangsa. RepaiRBossku juga menyediakan servis software dan hardware yang lain seperti penukaran skrin, repair hinge atau engsel laptop dan software installation. RepaiRBossku adalah syarikat Bumiputera dan Muslim yang menjalankan perniagaan repair laptop dan handphone di area Taman Melawati, Wangsa Maju.

“You Deserve A Boss Service”


Itulah tagline RepaiRBossku dalam perkhidmatan mereka, ramai pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan pembaikian kami di RepaiRBossku.

Jom lihat sini untuk feedback dari pelanggan RepaiRBossku.


Anda nak tanya-tanya dulu? Boleh je, Tim RepaiRBossku sedia menjawab pertanyaan anda di sini.

Klik sini untuk bertanya soalan: https://m.me/repairbossku


Atau anda boleh walk in terus ke:

RepaiRBossku | Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Taman Melawati, Wangsa Maju

Telefon / WhatsApp : +6013-2495672 | https://repairbossku.wasap.my/>

IG/Facebook : @repairbossku


Alamat :

No 56 (G) Jalan 2A/27A Seksyen 1 Wangsa Maju

53300 Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu Operasi : 9.00 Pagi – 9.00 Malam (Ahad -Jumaat)

Buka Waze di Mobile : http://bit.ly/wazeRepaiRBossku

Buka Google Maps di Mobile : http://bit.ly/LocationRepaiRBossku

2,563 views0 comments