Search
  • RepaiRBossku

Kita patut guna Hibernate ke, Shut down ke, or letak PC dalam mode tidur?


Hibernate, shut down, sleeping mode atau hybrid adalah setiap satu daripada empat cara untuk menutup komputer anda, tetapi kesemua cara berfungsi dengan cara yang berbeza.


Shut Down: Ini adalah cara untuk power off laptop yang paling kita familiar. Apabila anda power off laptop anda, semua program yang terbuka akan tutup dan laptop akan memadamkan sistem operasi anda.Laptop yang ditutup hampir tidak mempunyai kuasa elektrik. Sekiranya anda ingin menggunakan kembali laptop anda, anda perlu menghidupkan kembali laptop anda dan melalui proses tipikal boot-up, anda perlu menunggu komponen laptop untuk start dan memulakan program untuk dimuatkan. Bergantung pada sistem anda, ia boleh mengambil bila-bila masa sahaja dari beberapa saat hingga beberapa minit.


Dalam mode sleep, PC memasuki keadaan kuasa rendah. Keadaan PC disimpan dalam ingatan, tetapi bahagian lain PC ditutup dan tidak akan menggunakan sebarang kuasa. Apabila anda menghidupkan PC, ia telah dikembali kepada hidup dengan cepat — anda tidak perlu menunggu untuk boot. Semuanya akan menjadi seperti sedia seperti mana yang anda ditinggalkan, termasuk menjalankan aplikasi dan dokumen terbuka.


Dalam Mode Hibernate: PC anda menyimpan keadaan semasa ke hard drive anda, secara mudahnya, ia membuatkan kesemua kandungan memory disimpan di fail. Apabila anda boot PC, ia membuatkan keadaan sebelumnya dari hard disk anda kembali ke memory. Ini membolehkan anda menyimpan keadaan komputer anda, termasuk semua program dan file yang dibuka, kembali seperti keadaan sebelumnya. Ia mengambil masa yang lama untuk boot dari keadaan hibernasi berbanding mode sleep, tetapi hibernasi menggunakan kuasa yang lebih sedikit daripada mod sleep. Komputer yang hibernasi menggunakan jumlah kuasa yang sama seperti komputer yang ditutup.


Mode hybrid adalah benar-benar bertujuan untuk PC desktop dan harus dinyahdayakan secara tetap untuk kebanyakan laptop. Namun, anda mungkin berhadapan dengan beberapa pilihan pada masa tertentu. Hibrid adalah seperti kombinasi mode sleep dan hibernate. Seperti hibernate, ia akan menyimpan memory state kepada hard disk. Seperti mode sleep, ia juga menyimpan satu kuasa yang rendah yang akan menjadi memory supaya anda boleh membangunkan komputer hampir serta-merta. Ideanya adalah bahawa anda pada dasarnya boleh meletakkan PC anda ke dalam mod sleep, tetapi masih dilindungi dalam kes sekiranya PC anda kehilangan kuasa semasa tidur.

Sebab laptop tidak menghiraukan sangat dengan mode hybrid adalah hanya kerana mereka mempunyai bateri. Jika anda meletakkan komputer anda dalam keadaan tidur dan bateri menjadi rendah tahap kritikal, PC anda akan secara automatik masuk ke dalam mod hibernasi untuk menyelamatkan data anda.


"You Deserve A Boss Service”


Itulah tagline RepaiRBossku dalam perkhidmatan mereka, ramai pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan pembaikian kami di RepaiRBossku.

Jom lihat sini untuk feedback dari pelanggan RepaiRBossku.


Anda nak tanya-tanya dulu? Boleh je, Tim RepaiRBossku sedia menjawab pertanyaan anda di sini.

Klik sini untuk bertanya soalan: https://m.me/repairbossku


Atau anda boleh walk in terus ke:

RepaiRBossku | Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Taman Melawati, Wangsa Maju

Telefon / WhatsApp : +6013-2495672 | https://repairbossku.wasap.my

IG/Facebook : @repairbossku


Alamat :

No 56 (G) Jalan 2A/27A Seksyen 1 Wangsa Maju

53300 Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu Operasi : 9.00 Pagi – 9.00 Malam (Ahad -Jumaat)

Buka Waze di Mobile : http://bit.ly/wazeRepaiRBossku

Buka Google Maps di Mobile : http://bit.ly/LocationRepaiRBossku

58 views0 comments