Search
  • RepaiRBossku

Yang Mana Satu Lagi Bagus? Desktop ke Laptop?

Adakah anda tertanya-tanya mana satu yang lebih bagus, antara beli laptop ke beli computer desktop. Apa yang Tim RepaiRBossku boleh cakap adalah, anda perlu mempertimbangkan beberapa kriteria mengikut keperluan yang anda perlukan sebelum membuat keputusan untuk membeli Komputer. RepaiRBossku ingin membantu anda untuk membanding antara dua jenis computer ini dengan menyenaraikan pro dan kontra supaya dapat membantu anda untuk membuat keputusan pembelian lebih bijak.


10 kriteria yang anda perlu ambil kira sebelum beli komputer atau laptop.1. Harga

Terdapat pelbagai pilihan komponen yang tersedia untuk desktop, yang mana harganya juga berbeza dan anda akan mempunyai lebih banyak pilihan harga, dari lingkungan harga murah hinggalah ke harga yang mahal. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan Komputer Desktop h bermula serendah RM 1,200 untuk pakej penuh (komputer & monitor) lengkap dengan sistem yang cukup berkuasa.


Manakala, Laptop boleh mempunyai pelbagai pilihan komponen yang agak luas, tetapi ia lebih terhad daripada desktop. Untuk mendapatkan komputer riba yang lebih berkuasa (kelajuan lebih tinggi, grafik yang lebih baik, lebih banyak ruang storage, dll), harga boleh menjadi jauh lebih tinggi, merangkumi sehingga RM 2,300 atau lebih, bergantung kepada jenama.


2. Mudah alih

Size komputer desktop adalah lebih besar dan ia mempunyai monitor yang berasingan. Walaupun, terdapat kemungkinan komputer desktop masih boleh dimudah alih dari satu tempat ke tempat yang lain, namun ia merumitkan dan bukan menjadi pilihan untuk mudah alih. Komputer dekstop direka untuk digunakan di satu lokasi sahaja dan tidak bergerak banyak, sekurang-kurangnya.

Manakala, laptop adalah sangat mudah alih kerana saiz padat mereka yang lebih kecil berbanding computer desktop. Mereka telah direkabentuk untuk diambil dari satu tempat ke satu tempat, dibawa dalam beg galas atau kes komputer riba. Ia adalah pilihan terbaik untuk kegunaan bersedia untuk kemana sahaja.3. Processor

Processor desktop mempunyai saiz sedikit besar, dan ini juga bermakna processor desktop boleh menjadi lebih berkuasa daripada processor laptop. Dan untuk pengetahuan anda, sekiranya teknologi processor terbaru dilancarkan di pasaran, kebiasaanya ia akan digunapakai untuk computer desktop dulu sebelum laptop.


Manakala, processor laptop telah hampir sama dengan processor desktop, tetapi masih dikira terhad apabila dibandingkan dengan processor computer desktop. Walaupun begitu, gaming laptop boleh mempunyai prestasi yang sama dengan computer dekstop, tetapi ia mempunyai harga yang lebih tinggi.


4. Mudah untuk dipasang

Pemasangan komputer desktop mengambil sedikit kerja tambahan untuk memasangkan kesemuanya, memulakannya software, dan mula menggunakan. Ia juga memerlukan lebih banyak ruang untuk disediakan. Walaupun ia tidaklah sukar untuk menghubungkan segala-galanya bersama-sama, tetapi ia masih lebih rumit daripada laptop.


Laptop dibina untuk mudah digunakan, hanya memerlukan sedikit masa untuk menggunakan laptop. Yela, kena ambil keluar dari kotak/beg laptop dulu, pasangkan dan tekan butang power. Dalam beberapa minit, laptop sedia untuk digunakan.5. Keyboard

Komputer desktop boleh menggunakan keyboard bersaiz penuh, termasuk pad nombor. Tiada had untuk setiap butang keyboard. Manakala, laptop yang kecil yang mempunyai skrin-skrin 14" dan 15" mempunyai keyboard yang lebih kecil dan tidak mempunyai pad nombor di sebelah kanan. Laptop yang lebih besar dengan 17" skrin mempunyai keyboard yang lebih besar dan mungkin termasuk pad nombor, tetapi laptop berkenaan adalah lebih besar dan lebih berat.


6. Saiz Skrin

Monitor desktop boleh menjadi 19 "atau lebih besar. Ia juga mungkin boleh untuk disambungkan desktop ke TV, maka anda boleh dapat saiz skrin boleh menjadi besar seperti TV. Ini memberikan fleksibiliti yang besar pada komputer desktop untuk digunakan dan dalam persekitaran apa.


Manakala, untuk laptop, memandangkan mudah alih adalah keunikan terbesar laptop, saiz skrin yang lebih kecil adalah diperlukan dan saiz skrin kebiasaannya di sekitar dari 10 "hingga 17". Walau bagaimanapun, laptop masih boleh disambungkan kepada paparan luaran dan menyokong sebarang saiz monitor, skrin, atau projektor.


7. Kegunaan tenaga

Komputer desktop menggunakan lebih banyak kuasa daripada laptop. Ia perlukan menyalurkan satu bekalan kuasa yang lebih tinggi kepada pelbagai komponen di dalam komputer, dan monitor. Jika kuasa itu turun naik atau keluar, termasuk bahagian coklat, sebarang dokumen yang bekerja dan tidak disimpan, boleh hilang.


Laptop pula menggunakan kuasa kurang daripada komputer desktop. Disebabkan komponen laptop yang lebih kecil bermakna kuasa yang kurang diperlukan untuk membuat laptop bekerja. Laptop juga mempunyai bateri, jadi turun naik kuasa dan gangguan tidak akan menyebabkan apa-apa kerja yang tidak disimpan untuk hilang. Bateri laptop akan berfungsi dengan serta-merta apabila kuasa turun naik atau keluar.

8. Menaik Taraf/ Upgrade

Kebanyakan komponen dalam desktop mudah ditanggalkan, menjadikannya lebih mudah untuk diupgrade dan kerana casing desktop biasanya lebih besar maka ia lebih mudah untuk bekerja semasa melakukan apa-apa upgrading/naik taraf.


Manakala, memory dan hard drive (HDD) adalah satu-satunya komponen yang boleh dinaik taraf dalam laptop. Komponen yang lain adalah sama ada built-in dan tidak boleh ditanggalkan ataupun laptop memang tidak direka untuk dinaik taraf dengan versi yang lebih tinggi bagi komponen yang lain. Sekiranya anda memerlukan upgrade yang lain untuk komponen laptop selain dari memory dan HDD, ia bermaksud sila beli laptop baru.9. Gaming

Desktop mampu menggunakan kad video berkuasa tinggi yang mempunyai keperluan kuasa yang lebih tinggi dan memerlukan pengurangan haba/pelesapan yang lebih baik. Oleh kerana ruang di desktop dan keupayaan menggunakan bekalan kuasa 1000 + watt, hampir mana-mana kad video boleh digunakan dalam desktop, termasuk dua atau lebih kad video pada masa yang sama.

Manakala, tidak pada laptop yang mempunyai ruang fizikal adalah terhad, yang boleh membataskan keupayaan grafik.


Walaupun laptop yang lebih tinggi dari segi spesifikasinya boleh menyediakan lebih baik daripada purata grafik untuk permainan dan aplikasi berasaskan CAD, namun, pengurangan haba/pelesapan adalah terhad oleh ruang dalam kes laptop. Kuasa yang terhad juga tidak membenarkan penggunaan kad video yang memerlukan jumlah tenaga yang lebih tinggi wattnya.10. Pembaikian

Pembaikan komputer desktop adalah lebih mudah kerana kebanyakan spare part/komponen boleh dibeli dengan senang dari rak mana-mana kedai komputer tempatan. Bagi kebanyakan pengguna, membuka laptop untuk membaiki sebahagian dari komponen laptop yang rosak boleh menjadi sukar dan mencari bahagian gantian/spare part juga sering memerlukan khidmat pengilang komputer atau memesan dari laman web online lain.


Pada akhirnya, keputusan akhir bergantung kepada apa keperluan anda. Walaupun, kelihatannya seperti komputer desktop adalah pilihan keseluruhan yang terbaik, tetapi jika mudah alih adalah keperluan terbesar anda, semestinya laptop adalah pilihan yang terbaik.


Walau bagaimanapun, jika anda mahu yang paling berbaloi untuk setiap RM yang anda keluarkan dan bagi anda, dan mudah alih bukanlah keperluan, desktop mungkin pilihan terbaik terutamanya jika harga adalah penting bagi anda. Desktop adalah pilihan yang optimum untuk permainan/pekerjaan intensif grafik, penggunaan aplikasi CAD, dan bagi mereka yang lebih suka untuk mempunyai pilihan untuk upgrade/menaik taraf dengan lebih mudah. Tambahan pula, desktop juga sangat baik untuk pengguna komputer asas yang hanya memerlukan e-mel dan akses internet. Sesuai dengan boss-boss bisnes yang memerlukan computer di pejabat.

Dah tahu mana satu anda nak pilih? Laptop ke deskstop? Atau anda mencari servis baiki laptop anda?


RepaiRBossku menyediakan servis membaiki laptop dan handphone di Seksyen 1 Wangsa Maju berdekatan dengan Setiawangsa. RepaiRBossku juga menyediakan servis software dan hardware yang lain seperti penukaran skrin, repair hinge atau engsel laptop dan software installation. RepaiRBossku adalah syarikat Bumiputera dan Muslim yang menjalankan perniagaan repair laptop dan handphone di area Taman Melawati, Wangsa Maju.


“You Deserve A Boss Service”


Itulah tagline RepaiRBossku dalam perkhidmatan mereka, ramai pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan pembaikian kami di RepaiRBossku.

Jom lihat sini untuk feedback dari pelanggan RepaiRBossku.

Anda nak tanya-tanya dulu? Boleh je, Tim RepaiRBossku sedia menjawab pertanyaan anda di sini.

Klik sini untuk bertanya soalan:https://m.me/repairbossku


Atau anda boleh walk in terus ke:

RepaiRBossku | Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Taman Melawati, Wangsa Maju

Telefon / WhatsApp : +6013-2495672 | https://repairbossku.wasap.my/

IG/Facebook : @repairbossku

Alamat :

No 56 (G) Jalan 2A/27A Seksyen 1 Wangsa Maju

53300 Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu Operasi : 9.00 Pagi – 9.00 Malam (Ahad -Jumaat)

Buka Waze di Mobile : http://bit.ly/wazeRepaiRBossku

Buka Google Maps di Mobile : http://bit.ly/LocationRepaiRBossku

383 views0 comments